Ont i nedre delen av ryggen
Du kan ha ont på många olika sätt i nedre delen av ryggen, här är några exempel:
- Att ha ont i ländryggen kallas för lumbago. Det börjar oftast som en svag värk som sedan blir mer frekvent. Värken brukar även bli värre när du belastar ryggen, till exempel om du lyfter något, och det är också vanligt att bli trött i musklerna runt om.
- Till skillnad mot lumbago så kommer ryggskott plötsligt. Ryggskott kallas för lumbago acuta och gör ofta ont i samband med att du lyfter något eller vrider dig åt sidan. Då gör det ont samtidigt som det kan kännas som en låsning samt kramp i ryggmusklerna. Värken kan vara skärande, huggande eller molande – kort och gott kan det kännas som att ryggen håller på att gå av.
- Om du har ont i benet samtidigt som du har ont i ländryggen kalla det för lumbago-ischias. Då gör det ont i ländryggen samtidigt som det kan stråla eller smärta i ett ben, vilket oftast kan kännas ända ner i foten. Ibland kan du även få sämre kraft i en del av benmusklerna och känseln i benet kan påverkas. Ischias innebär att det finns en irritation eller inflammation i ischiasnerven och du kan ha ischias utan att ha ont i ryggen.
Ont i bröstryggen
Om du har ont i bröstryggen får du antagligen ofta ont i skulderbladen. Det är vanligt att ha de symptomen om du har ont i bröstryggen som också kommer från muskler och skelett. Andra symptom kan vara:
- Smärta som strålar från ryggen och fram mot bröstet
- Du får skarpa och krampaktiga smärtor i bröstet, ofta på sidan
- Värken blir värre när du rör på armarna, nacken eller när du tar ett djupt andetag
- Det gör olika mycket ont beroende på hur du rör dig, sitter eller ligger
Ont i bröstryggen på grund av sjukdom i hjärta eller lungor
Det vanligaste är att värken kommer från spänningar i musklerna, men ibland kommer värken från skelettet och ibland kan värken komma från lungorna eller hjärtat. Det kan till exempel vara vid hjärtinfarkt, kärlkramp eller en blodpropp i lungan.
Det är vanligt att ha ovan besvär tillsammans med nedan symptom:
- Att smärtan kommer tryckande och starkt, oftast som ett band runt bröstet
- Smärtan strålar upp till nacken och ut i armen. Vanligtvis på vänster sida men även på högra
- Besvären ökar vid fysisk ansträngning som kräver att hjärtat behöver arbeta hårdare.
- Du får andningssvårigheter
- Du blir andfådd, blek och svettig
- Du får hög puls
Vad kan jag göra själv?
Det viktigaste rådet vid tillfälliga ryggbesvär är att fortsätta som vanligt om det gör ont. Försök att röra på dig, till exempel gå på promenader eller träna hemma. Det är bra med övningar som tränar ryggmuskler och magmuskler – så länge övningarna inte gör att det gör ont. Simma fungerar också bra, framför allt ryggsim.
Att vila kan faktiskt ganska fort göra så att musklerna blir svagare och fungerar sämre. Det tar längre tid för ryggbesvär att gå över om du ligger och vilar mer än du brukar.
Undvik tunga lyft och vridningar i sidled
Du bör inte lyfta eller bära tungt när du har ont i ryggen. Om du ska lyfta, tänk på att:
- Hålla det som du lyfter nära kroppen
- Böja på benen i stället för att böja ryggen
- Undvika att vrida ryggen i sidled
Värktabletter kan hjälpa till att röra dig som vanligt
Du kan använda vanliga receptfria läkemedel för att kunna sova bättre och röra på dig som du brukar. Det är bra att värktabletterna under en begränsad tid, till exempel i en till två veckor eller kortare om besvären går över fortare. Syftet med behandlingen är att göra det möjligt för dig att röra på dig och leva som vanligt, så långt det går.
En kudde i svanken kan lindra ryggont
Det kan vara skönt att ligga ner och vila med en kudde under svanken och benen upplagda på en pall. Det kan också vara skönt att ha stöd för svanken när du sitter, till exempel en ihoprullad handduk eller kudde.
Undvik att sitta i låga soffor, du som har problem att ta dig upp ur sängen kan pröva att först rulla över på sidan. Sedan svänger du benen över sängkanten för att till sist ta dig upp genom att skjuta ifrån med händerna på huvudsidan.
Det brukar vara bättre att stå eller ligga än att sitta.
Arbetsmiljön kan påverka ryggbesvär
Försök att bli medveten om hur du står och sitter på din arbetsplats. Kanske behöver du göra någon förändring så att ryggen avlastas mer. Du som har ett sittande arbete kan till exempel behöva ett höj- och sänkbart bord. Det kan göra det lättare att klara av arbetet. Tänk också på att det är bra att ha sulor med svikt i om du går och står mycket på hårt underlag.
Behandling vid ryggont
Fysioterapi, kiropraktik och naprapati
En fysioterapeut, kiropraktor eller naprapat kan hjälpa dig att förstå orsaken till ryggvärken. De kan också ge manuell behandling, men den viktigaste delen av behandlingen är träning. Du får ett personligt anpassat träningsprogram och stöd för att komma i gång, men det är viktigt att du fortsätter träna själv.
Läkemedel
Receptfria värktabletter kan lindra smärtan och göra det lättare att röra sig och sova. I vissa fall kan läkaren ge råd om receptbelagda läkemedel, men starkare smärtlindring ska användas med försiktighet och endast under en kort tid eftersom det finns risk för beroende. Vid långvarig smärta hjälper smärtstillande ofta sämre och kan ge biverkningar.
Psykologisk behandling – KBT
Hur du tänker och känner kring smärtan kan påverka hur du mår. Genom kognitiv beteendeterapi (KBT) kan du få hjälp att hantera smärtan, minska rädslan för att röra dig och få verktyg för att leva ett bra liv trots ryggbesvären. Behandlingen sker oftast genom samtal, antingen individuellt eller i grupp.
Operation
I vissa fall kan en operation vara ett alternativ, till exempel vid diskbråck som trycker på en nerv och ger ischiassmärta. Ofta försvinner diskbråck av sig själv, så det kan vara bra att avvakta. Vid långvariga besvär som inte förbättras med annan behandling kan operation övervägas.
Multimodal smärtbehandling
Om du haft ont i ryggen i mer än tre månader kan du få multimodal smärtbehandling. Det innebär en kombination av olika behandlingar under en period. Du får träffa ett team med bland annat fysioterapeut, läkare och psykolog som hjälper dig att hitta strategier för att hantera smärtan och komma i gång med rörelse och träning.
Andra behandlingar
Det finns inga tydliga bevis för att massage, akupunktur, tens, kyla, värme eller ultraljud hjälper vid tillfällig ryggvärk.