Vi finns här för dig och ditt barn 0-6 år, på er resa från barnets allra första tid i livet till förskoleålder. Capios barnavårdscentraler arbetar på uppdrag av respektive region och följer de nationella riktlinjerna för barnhälsovård. Vi har även ett nära samarbete med våra vårdcentraler, där du kan få hjälp digitalt eller fysiskt när det behövs.
- Capio Sverige
- ...
- Hitta mottagning
- Primärvård
- Barnavårdscentraler
Capio Barnavårdscentral Helsingborg Mariastaden
Capio Barnavårdscentral Helsingborg Mariastaden
Välkommen till din BVC i Mariastaden, Helsingborg. Vi följer ditt barns hälsa, trygghet och utveckling under de första sex levnadsåren. Vi finns här för både dig och ditt barn.

Hur kan vi hjälpa dig?
Chatta med oss
Få rådgivning och hjälp direkt via vår chatt. Vi ansluter till videosamtal vid behov.
Ring oss
Varmt välkommen att kontakta våra BVC-sjuksköterskor för rådgivning, tidsbokning och återbud.
Av- eller omboka
Här kan du när som helst be om att av- eller omboka en tid hos oss. Vi svarar under vardagar.
Besök oss
Undrar du när och var du kan besöka oss? Hoppa till vår kontaktsektion via länken nedan.
Välj oss som ditt barns BVC
Så tar vi hand om ditt barn
Väntar du barn och önskar lista ditt barn hos oss? Meddela din barnmorska på mödravårdcentralen så kommer du få fylla i en listningsblankett som skickas till oss. Du kan även ringa oss och meddela. Vi kontaktar sedan dig ett par dagar efter barnets födelse för att boka ett första hembesök.
Är du nyinflyttad eller önskar du lista ditt barn hos oss? Välkomna att ringa till mottagningen för att boka ett första besök. Det går även bra att lista ditt barn hos oss genom "1177, Mina vårdkontakter".
Varmt välkomna!
Alla barn är unika - det vet vi på BVC. Vi följer barnets utveckling och tillväxt med ett individanpassat förhållningssätt. Vi följer det nationella barnhälsovårdsprogrammet som innefattar bland annat utvecklingsbedömningar. Dessa berör barnets motoriska, kommunikativa, psykiska och sociala utveckling. Vi utför även syn- och hörselkontroller.
När Ditt barn är 4 veckor, samt vid 6- och 12- månader, erbjuds ni ett teambesök. Då får ni träffa både sjuksköterska och läkare. Läkaren kommer undersöka ditt barn kroppsligt: titta i ögonen, lyssna på hjärta- och lungor, kontrollera barnets höfter m.m.
BVC är en plats där du får möjlighet att reflektera kring frågor om föräldraskap och barns hälsa tillsammans med såväl din BHV-sjuksköterska som med andra föräldrar. BVC informerar och ger råd och stöd i alla områden som berör barnets hälsa och välmående; så som mat, sömn, förskola, normer och beteendeproblematik m.m.
Vi samverkar med olika instanser; så som barnläkare, barnpsykologer, logopeder och dietister, utifrån individuella behov.
Kort efter Ditt barns födelse kommer du erbjudas ett föräldrasamtal tillsammans med din BHV-sjuksköterska. Både den födande och den icke-födande föräldern erbjuds samtal. Den födande föräldern får även fylla i ett frågeformulär som berör symtom på förlossningsdepression.Vi frågar alltid om våld.
Att vara förälder innebär för många både stora och små utmaningar. Hos oss kan Du få stöd i föräldraskapet från barnets födelse tills dess att barnet börjar i skolan. Vi samverkar även med kuratorer och föräldra- barnpsykologer.
Vi kan hjälpa dig med tips och råd kring amning och alternativ till amning. Vi finns här både för dig som ammar och behöver stöd och för dig som inte kan eller väljer att inte amma.
Vi vet att amning kan kännas svårt men också helt fantastiskt. Alla amningsresor är unika - Vi erbjuder amningsstöd och amningsrådgivning under hela Er resa och utifrån just era förutsättingar och önskemål.
Hos oss erbjuds alla föräldrar att delta i en föräldra- barngrupp. Föräldragruppen skapar möjligheter för sociala kontakter och gemenskap. Vi samtalar och reflekterar tillsammans kring föräldraskapet och tiden med små barn utefter olika teman.
Spädbarnsmassage kan bidra till ökat välbefinnande för både Dig och ditt barn. Vi erbjuder kurser i spädbarnsmassage av certifierad spädbarnsmassageinstruktör. I kursen får du lära dig mer om de positiva effekterna av spädbarnsmassagen tillsammans med praktiskt träning samtidigt som du får möjlighet att umgås och reflektera med andra föräldrar.
Alla barn i Sverige erbjuds och rekommenderas vaccination mot ett antal sjukdomar. Dessa vaccinationer kallas gemensamt för det allmänna vaccinationsprogrammet. Vaccinationerna skyddar ditt barn mot flera sjukdomar och förebygger spridning av smitta i samhället. Alla vaccinationer som ingår i barnvaccinationsprogrammet är gratis och ges i samband med besöken på barnavårdscentralen och via skolhälsovården.
Region Skånes vaccinationsprogram för barnhälsovården:
- 6 veckor: Rotavirus
- 3 månader: Rotavirus, difteri, stelkramp, kikhosta, polio, haemophilus influenzae typ b, pneumokocker och hepatit B.
- 5 månader: Difteri, stelkramp, kikhosta, polio, haemophilus influenzae typ b, pneumokocker och hepatit B.
- 12 månader: Difteri, stelkramp, kikhosta, polio, haemophilus influenzae typ b, pneumokocker och hepatit B.
- 18 månader: Mässling, påssjuka och röda hund.
- 5 år: Difteri, stelkramp, kikhosta och polio.
På barnavårdscentralen har vi tyvärr inte möjlighet att ta emot besök av sjuka barn. Om ditt barn blir sjukt ska du i första hand vända dig till din hälso- eller vårdcentral. Du kan även söka vård online vid flera vanliga besvär.
Om du är osäker på var du ska vända dig kan du alltid ringa 1177 för rådgivning. Vid livshotande tillstånd, ring 112.
Vår personal
Ulrica Strandéus
Verksamhetschef
Jenniefer Lindh
Biträdande Verksamhetschef
Maria Björk
Barnsjuksköterska
Mona Salman
Barnsjuksköterska
Desirée Persson
Barnsjuksköterska
Under samma tak
Vårdcentral
Praktisk information
Nummer till växel:
Telefontider:
Vi lyssnar av röstbrevlådan dagligen och hör av oss senast nästkommande vardag
Avvikande telefontider:
Röda dagar är vår telefon stängd.
Adress:
Engelska gången 4, 254 51 Helsingborg
Öppettider:
Måndag kl. 8.00-16.00
Tisdag kl. 8.00-16.00
Onsdag kl. 8.00-16.00
Torsdag kl. 8.00-16.00
Fredag kl. 8.00-16.00
Avvikande öppettider:
Röda dagar är barnavårdscentralen stängd.
Via 1177 e-tjänster kan du hos oss administrera delar av din vård. Du loggar enkelt in via Mobilt BankID eller e-legitimation.
Du vet väl att du kan chatta med Capio alla dagar 7.00-22.00 i vår app? Vår heldigitala vårdtjänst är nationell och bemannas av läkare, sjuksköterskor, och psykologer. Vid behov kan vi ansluta till videosamtal.
Du kan även logga in och starta ett besök direkt i din webbläsare.
Undrar du vad ett besök kostar, hur digital vård funkar eller hur du tar del av din journal? Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna vi får från våra patienter. Hittar du inte svaret på just din fråga? Hör av dig till oss! Alla frågor är välkomna – ingen fråga är för liten eller för stor.
Vi vill veta vad du tycker – vare sig det är ris eller ros eller om du vill komma med förslag till förbättring är vi tacksamma för att du hör av dig.
Om du har drabbats av en skada i vården vill vi veta det så snart som möjligt för att ställa till rätta, utreda och gå vidare med anmälan till försäkringsbolag och myndigheter om det behövs.
Kontakta personalen
I första hand bör du kontakta personalen eller ansvarig chef på den mottagning där du har fått vård och behandling. Du kan kontakta oss via telefon eller skicka brev.
På sidan Synpunkter på vården hittar du mer information om Patientnämnden, försäkringsbolag och andra myndigheter som hjälper dig som patient om du behöver gå vidare i ett ärende.
Ibland kan du behöva lämna prover i vården, till exempel blodprov eller vävnadsprov. En liten andel prover sparas i biobanker.
Vad är en biobank?
En biobank är en samling av prover, som går att koppla ihop med en individ. Handhavandet regleras i Biobankslagen. Proverna förvaras så att obehöriga inte kan komma åt dem.
På sidan Om prover som sparas i vården hittar du information om vad proverna används till och vad du kan göra om du vill begränsa att de förvaras eller används.
På uppdrag av Region Skåne